Falchi

Bespoke New BuildBeaconsfield

The new build contemporary Mock Georgian property in Beaconsfield was designed by Christopher Gregory of Danks Badnell, who requested that we ‘tweak’ the interior layout. The clients brief was a traditional feel whilst adding contemporary touches.

The interior initially had standard doors and had no ‘wow’ factor at all. We opened up the wall space to create wider door openings and increased the height of the doors to allow the light in.

The front door position was unable to be changed so we incorporated a double-entry hallway leading to a central staircase.

The staircase was a standard square design, we suggested a sweeping staircase to soften the entrance and create more of the window on the first floor. We then curved the walls emphasising the curve of the staircase, finishing the look with a handmade wrought iron basket weave balustrade with oak handrail.

The steps and entrance flooring are marble, we introduced an additional marble tone into the flooring to copy the design of the oak stained flooring leading off of the central hallway.

The magnificent doors between the hallway and garden room were made in a metal finish with bespoke design fretwork giving another focal point to the house. The bespoke designed Chandelier with handmade glass baubles with brass detail highlighted the centre of the house.

Flowing through the ground floor was the wall panelling, skirting, architrave and coving detail all designed to bring back the ‘Georgian’ feel of the house. The lighting was integral to the entrance and central hallway and was designed to have several mood settings. The lighting in the property was connected to a ‘home serve’ system and this system included all the mechanics and electrics of the house. All the bathrooms were designed for each of the occupiers of the house, but the overall look was a contemporary feel to work with the bespoke wardrobes. The mix of the more traditional downstairs and the contemporary upstairs worked by mixing the textures of the marble, wood and stone used within the house in various guises. The kitchen was handmade and painted and reflected the wood panelling in design, the bespoke leather-clad TV unit added a touch of glamour and continued the contemporary feel to the ground floor.

Although still waiting to dress the interiors of this property the interior architectural elements are the main feature.

project featured image